29. august 2013

Mosekonen brygger

Inspireret af udsigten over marker og enge når jeg kører på arbejde om morgenen får I lige lidt naturifo / sproginfo hentet fra DMI :


Mosekonen brygger er udtryk for, at der står en tyk tåge ud over en mose eller en eng.

Den bryggende kone i dette udtryk, som vist er i familie med elverfolkene, har forskellige navne rundt omkring. 
På svensk kan hun hedde både mossakäringen'mosekællingen' og bergkäringen 'bjergkællingen'(elverfolk bor på 'bjerge' eller høje i landskabet). 
På tysk hedder hun die bergmutter 'bjergmoderen'. 

Det, hun gør, når hun laver tåge, kaldes foruden at brygge også at koge nadver 'lave aftensmad', og på svensk at byka 'vaske storvask i en gruekedel'. På tysk kan mosekonen brygger foruden die Bergmutter braut 'bjergmoderen brygger' også hedde der Hase braut 'haren brygger' og der Fuchs braut 'ræven brygger'.28. august 2013

Barpapappa siger godmorgen

Mens Josefine laaaangsomt spiste noget af sin morgenmad opstod denne fyr på bordet...
Jeg er priviligeret mht arbejde og sidder hjemme og laver regneark og sager idag... Det er godt især når programmet indeholder et besøg med Josefine i den nye børnehave til kl. 2 mad og leg derefter.

Hun fik brev derfra igår hvor de bød hende velkommen og hun glæder sig. 

Sådan en morgen som idag kræver kaffe ASAP ! Vågnede kl. 06.58 efter at have slukket for mobilen kl 06.00...... Tung i hovedet og langsom i optrækket....
Glæder mig til august er ovre og vi er godt inde i september hvor diverse børnegymnastik, svømning osv er indarbejdet i kalenderen og måske blevet rutine... 
For både mandens og mit job indeholder mange møder udenfor normal arbejdstid og det betyder at logistikhelvedet og kalenderræset er en diciplin som er nødvendig selv om vi egentlig ikke synes det er sjovt... Måske får jeg udlevet al mit planlæggergen på job og vil hellere køre lidt mere " hang loose" ifht familien og fritiden... Det er bare en dårlig kombinationen indimellem og giver nogle stresssituationer som jeg overføres til ungerne.... Skynd jer, Skynd jer!

Nå men jeg skal hilse fra barpapappa, og vil tage kaffe nr. To....

27. august 2013

leggings på leggings på leggings

Mine unger slider rø... ud af bukserne ;-)
Så nu bliver der syet leggings på stribe- helst 2 af hver- bare ikke kige de grønne som Pernille har på- det var en prøve og farven er grim- synes Josefine... hun er mere til fersken med guldstjerne :-)
Men som I kan se er der fortsat stof i jersey bunken til både zebra og blå pletter!

I øvrigt er der max 1 cm forskel i benlængde på de to frøkener- selv om der er 18 måneder imellem og Pernille er 10 cm højere end Josefine...

Note: Leggings er noget af det nemmeste at klippe og sy- jeg har nogle stræksømme på symaskinen og synes det bliver ok fint og holdbart uden overlock/ coverlock og lignende.26. august 2013

pudder og leopard


Jeg har været så heldig at vinde en give away hos Knitting by Kaae, et fint kit til en pigetunika fra Strikkebogen- jeg har valgt garn i pudderfarvet og håber det kommer til at fungere godt med de leggings jeg skal have syet af det cremefarvede leopard stretch stof fra Stof og Stil- og så skal der vist lidt mere knald på farven blusen under tunikaen :-) men jeg håber Josefine kommer til at kunne lide resultatet engang når bliver færdig med at strikke den..... er sikker på at leggingsene bliver færdig før strikketøjet kommer igang :-)Bare lige for at illustrere hvad jeg mener så fandt jeg da lige dette dukkebarn i pudderfarvet- ville et par leopard bukser ikke live lidt op på det hele monstro ?

 Modellen herunder er fra familiejournalen... og rigtig fin også...
25. august 2013

I aften har jeg tændt lys


Jeg har lige fået at vide Hanne, som jeg for præcis 30 år siden startede på efterskole med, er død. 

Hun havde igennem et stykke tid kæmpet mod kræften og efterlader sin datter og sin tvillingesøster som også gik på skolen, så her er et lys for hver af de 3. 
Jeg håber hendes familie finder den bedste løsning for Hannes datter. 
Jeg mindes især hendes gode humør og latter, mens livets skrøbelighed rumsterer rundt i mit hovede. 

Æret være hendes minde!

23. august 2013

Give Away vinder er fundet...

Så fik jeg i nattens mulm og mørke trukket en vinder af stofbunken fra sidste uge... Det blev Boldreels kreative hjørne, som kan få gang i de lyserøde stoffer...det håber jeg hun har energi og tid til efter hendes tur på sygehuset for nylig :-)
SEND mig snart din adresse, for jeg har desværre ikke gemt den fra da vi byttede lapper i foråret...

Og måske når jeg på posthuset i morgen.... Fortsat god weekend til jer alle..

Små skridt store beslutninger


Ja så trykkede vi på knappen på pladsanvisningen... 1-9-13 starter Josefine i en anden 
Børnehave. Vi håber det er det rigtige valg for hende på sigt. Men puha det er sejt at beslutte den slags, og hold fast jeg er hudløs... Vi havde en rigtig god samtale igår med den nuværende børnehave og fik gode input med derfra ifht at lade josefines sorg over det hun har mistet af voksne og venner få plads og blive levet ud.
Idag besøgte vi så en anden børnehave og vi har valgt at prøve den og tror på at en ny start vil ændre hendes oplevelse af hverdagen hurtigere end det vil være muligt der hvor hun går idag.

Mine skuldre er ikke faldet ned endnu, for Josefine ved det ikke, hun skal på besøg en eftermiddag i næste uge og d. 2. September hvor kabalen om logistik ikke går op har min mor lovet at hjælpe også. Til gengæld kan jeg glæde pigen med at hun starter med at skulle være med til et to ugers indianerprojekt, så der er noget at være sammen med de nye nye børn om....


 
I aftes talte vi en del om hvad hun savner og skrev brev til en af de gamle veninder. Josefine ville ikke have at jeg læste brevet op for hendes far og der kommer flere og flere detaljer frem om hvad hun ikke kan lide, men når blot man får hende godt igang med at gynge når man afleverer om morgenen går det ok... Så det er mest ved sengetid og når hun vågner at hun siger noget... Men det fylder, for os alle... Vi krydser fingre....


21. august 2013

Grå og orange pynterier...


For et par uger siden fik jeg nye skærmbriller... Ja nu har jeg allround briller, solbriller med styrke og skærmbriller... Som også er nødvendige når jeg skal tråde en nål... Æv... Nå men lad mig gøre en dyd af nødvendigheden og derfor er mine nye briller altså friskere i farven end før... Inden i er de meget orange.. Men når de er på er de lidt mere afdæmpede... Men alligevel syntes jeg at der manglede lidt pynt i resten af min garderobe som nemt kunne matche brillerne som jo kun kommer på når jeg sætter mig på job... Så jeg har fundet en fed som i meget tyk lædersnor og sat nogle store perler  som lå i lageret... Endda i grå....som resten af brillen er... Og så er det jo nemt lige at hive kæden om halsen og brillerne matcher lidt mere med resten af mig....så mangler der bare en orange neglelak på tæerne...
Og tjek så lige mine øreringene ud, det var fødselsdaggaven fra manden min :-) de er fra Pernille Corydon, hvis smykker jeg længe har sukket over.... og det var ret nemt at give manden et link til både indkøbssted og forslag til gavevalg !! 
Det var alligevel en overraskelse, for jeg havde ikke selv lige fundet den model jeg fik :-)

20. august 2013

restepatchwork

I min oprydning og stabling af stof er der kommet en del mindre stykker / scraps ned i et par store kurve... det er ALT der lander der i første omgang og for at rydde lidt ud i det er jeg gået i gang med lapper til et traditionelt hexagon patchwork projekt.. om det bliver et grandmas flower tæppe eller hynder til vores store ved jeg ikke endnu- men det er meget hyggeligt at nusse lidt med det- og så har det fået nyt hjem i denne fine boks- som var indpakningen af en af mine fødselsdagsgaver som var fra Body Shop- så mine 6-kanter dufter dejligt af jasmin :-)


19. august 2013

God uge til jer!

En fin lille buket hilser god morgen!


Og så elsker jeg at der er dildskærme i som kontrast til det farvede.

Buketten kommer fra Jeanets dejlige store have.. for der fik pigerne og jeg en god bid af søndagen til at gå- dejligt med spontane visitter :-) Tak for at I gad se på os :-)
Og så nød jeg ellers godt af nogle lækre smagsprøver Jeannet har fået med hjem fra Formland messen- grønkålspesto, citronmandler og ingefær "slik" tror jeg faktisk jeg skal finde på nettet :-) en dag... lækkerier! Hun skriver faktisk lidt om den kommende tid- så jeg må lige holde øje med hvem der producerer hvad ;-)

Men nu til noget helt andet- så har jeg lige lært et nyt udtryk : "Luderjournalistik"  hm hm... meget oplysende indlæg om markedsføringsregler for bloggere.. ikke fordi jeg har behov for at kende de regler- men jeg kan se at der andre steder kører livlige debatter om den slags..

Jeg ved ikke rigtig om jeg gider mene noget om det emne- for selv om jeg kan lide pæne ting, så har jeg en tendens til helst at ville købe dem i genbrug- og som en af mine way back venner (siden '88!) sagde for et par uger siden- så er mine loppetendenser blevet trendy- ok- nu kan jeg kalde mig selv firstmover- Ha ha.! Havde ikke lige været så bevidst om det!

17. august 2013

ting at lave i skoven...

Nu hvor hverdagen efter ferien rigtig er startet og det hurtigt er blevet lidt sensommeragtigt nærmer der sig vist nogle weekender hvor det vil være oplagt at tage madpakken med i skoven..Jeg har fundet en fin side der hedder "skoven i skolen" med forslag til aktiviteter for børn i forskellige aldre...

Her er link til et af forslagene: som er for 0-2. kl. elever..

Måske skal vi ud og give træerne indianernavne i den kommende weekend?

Find på navne til træerne, der fortæller hvordan de ser ud. 

Giv det gamle krogede træ et indianernavn.
Tegning: Eva Wulff.
Formål
at skabe koncentration om et enkelt træ 
at eleverne selv laver små tekster 
at appellere til den enkelte elevs ordfantasi og udforskning af sproget gennem eksperimenter med dette 
at eleverne arbejder med ordforråd, begreber og sprogets æstetiske muligheder 
at eleverne taler til hinanden og lytter til hinanden 
at skabe respekt om det enkelte træ som det levende væsen det er
Forberedelse
Find et sted i skoven hvor der er mange forskellige slags træer – gerne gamle krogede træer i blanding med unge træer og buske.

Hvad skal du bruge
Fantasien samt blyant og papir (evt. Skovnotesbog) 
Opslagsbøger f.eks.: 'Træer og buske i landskabet', 'Hvad finder jeg i skoven' (begge fra Politikens Forlag)
Hvor lang tid tager undervisningsforløbet?
1 time i skoven + 2 lektioner i klassen.

Sådan gør du
Ud i skoven
Tag eleverne med ud til et sted i skoven hvor der er mange forskellige træer i mange forskellige former (en ensartet granskov er ikke så velegnet). Fortæl eleverne om indianernes natursyn, og deres skik med at give alle ting navne der fortæller noget om den enkelte ting (se baggrund).

To og to
Send eleverne ud for at finde et træ de synes ser specielt interessant ud. Min erfaring er at det går bedst hvis de arbejder to og to. 

Indianernavne
Eleverne skal nu finde på et godt navn der fortæller noget om, hvordan træet ser ud. F.eks. GAMLE-KROGEDE-TRÆ-DER-HÆLDER-UD-OVER-VANDET (se ovenfor). De skriver navnet ned i deres skovnotesbøger eller husker det hvis de ikke kan skrive.

Brug de nye navne
Bagefter kan I lave en konkurrence hvor børnene skiftes til at fortælle navnet på deres træ. De andre børn skal finde frem til træet udfra navnet. Hvis træet er let at finde udfra navnet, er det et godt navn. Prøv et par gange forskellige steder i skoven.

Tegn træ - og lav udstilling
Aktiviteten kan suppleres med at I tegner træet, og laver en udstilling af tegningerne med deres indianske trænavne. Her gælder det om at fremhæve de ting der indgår i navnet.
Baggrund
Indianernes natursyn
Indianerne opfattede sig selv som en del af naturen, og gav derfor deres træsøstre og –brødre personlige navne, ligesom alt andet i naturen fik navne. Har man givet noget et personligt navn, er man tættere forbundet til det. Derfor kan denne aktivitet åbne elevernes øjne for værdien i at passe på træerne. Den der knækker et nyplantet allétræ på vej hjem fra værtshuset, har næppe givet det et godt navn først! 

Læs Høvding Seattles tale til den amerikanske præsident fra 1854 (Vi er en del af jorden. Borgens Forlag).
Adgang til skoven

Husk at man skal spørge om lov til at færdes udenfor vej og sti i private skove. Læs mere om adgang til skoven
16. august 2013

nederdel i brug ...og tak :-)

Allerførst mange mange tak for de dejlige input I er kommet med til mit sidste indlæg omkring livet i børnehaven :-) Vi går lige lidt i tænkeboks om hvordan vi griber det an- for vi mener også at vi skal tale med det nuværende sted om hvad deres planer er, inden vi bare råber  "bip" og skrider ;-) men det skriver jeg nok mere om når vi kommer tættere på og videre med tingene ...

Men Josefine kom i sin nye nederdel igår :-)  og hun er superfin i kombinatioen af flæser og leggings- det er altså praktisk tøj der også er lidt piget :-)

Kan anbefales :-)15. august 2013

Nederdele og give Away 23. august 2013


De to flæsenederdele som jeg havde klippet til blev syet færdig i aftes efter en lille tur ned i Randers by til aftensmad og lidt musik, der er jo Randers uge og masser af ting at se og høre....
Josefine ville slet ikke hjem i seng, hverdagen i den nye børnehave passer hende ikke, hun savner sine gamle venner og de søde af de gamle voksne... Så hun siger dagligt at hun ikke vil i børnehave... Nå... what to do ? Har talt med pædagogerne, og vil prøve med lidt legeaftaler, men tænker også om vi skal skifte til den anden institution eller bare lade året gå sin gang... men et år er lang tid når man er næsten 5 år...

Måske en  ny nederdel at vise frem kan muntre lidt op....En nederdel syes af 3 stykker stof på ca 140 cm * 25, 15 og 11 cm. Noget af det jeg har brugt havde flæsekant på da det var et gl. gardinstof i sådan noget kunstigt noget... så fint til flæsekant :-)Og så har jeg den her bunke lyserøde stoffer som kan syes til flæsenederdel hvis du har lyst... Læg en beked - så trækker jeg lod imellem jer  d. 23-8-13 kl. 22.00....


14. august 2013

Gæt...


Hvad det her skal blive til?

2 * 3 stykker stof af 25*140, 15 *140 og 11 *140 cm...

Pernille bad om en sag af det her frugtstof... og så skal der selvfølgelig lidt andet farver på også... og samme model skal syes til Josefine..
Håber det kan nåes i aften :-)

12. august 2013

Pernilles første skoledag


Dagen startede på skolen med samling ved flagstangen og derefter gik de 3 0. Klasser med forældre igennem skolegården hvor alle skolens elever sang os ind i skolen. De stod i række efter alder, så jo længere vi kom igennem gården jo større blev de... Jeg fik altså lige en tåre i øjet af bevægelse... Mine børn kommer jo til at stå der en tak længere inde i skolegården år for år...

Og i eftermiddags Var vi ude at købe blyanter, for selv om pennalhuset er fyldt var det mest farver og tuscher... Og man kan jo kun skrive med blyanter! Og vi skal lave noget i bogen til imorgen... Jeg kom lige i tanker om at nu skal jeg til at lave lektier og binde bøger ind... Hvordan har jeg kunne fortrænge det?

11. august 2013

Tak for en dejlig dag!Så gik der endnu en søndag, en særlig en af slagsen for jeg har fødselsdag idag. Vi havde inviteret familien til eftermiddagskaffe og kage, og det er bare herligt at vi nu efter at vi er flyttet tæt på familien bare lige kan mødes til et par timers hygge og så kører alle hjem igen. Det er bare meget enklere for begge hold bedsteforældre at gøre det på den måde og inden for en radius af kun 20 km..
Men jeg snuppede lige her tilsidst et par fotos af mine gaver og gik så videre på tur i huset efter samme farver...
Så her får I lige lidt guf på billedesiden, og jeg er superglad for alle mine gaver... 

Øverst en fed Isolde lysholder, den ønsker jeg mig i andre farver også... For jeg har tallerkener nok at sætte dem på...   Brillerne er ikke en gave men mine nye skærmbriller som lige er brugt en dag.. Når de er på er de ikke så orange :-)

Og herunder et fint tryk som min niece har lavet til mig- er det ikke flot? Det skal i en fin ramme og op på væggen til resten af vores billeder!
Rester fra dagen.. Pandekager til aftensmad.... Guf!

Og lidt orange på stofhylden.... Bare lige fotograferet fordi de var orange og matchede den nye lysestage ;-)
10. august 2013

KnækbrødFørste gang at jeg bager knækbrød... Håber de er gode med ost på....

Lørdagsaktiviteter

Manden min har akvariefisk... Idag skal nogle flyttes og der skal renses i akvariet.. Og ind imellem får han hjælp af pigerne og pernilles nye legekammerat....
Jeg er ved at lade op til at bage lidt brød og lave lagkage til vi får gæster i morgen.. Og Josefine laver puslespil for de store piger leger godt uden hende..8. august 2013

Nye kjoler..

Jeg gaber idag, for jeg fik gang i symaskinen i aftes... Og da der endelig blev rettet ind på trådspænding mv efter at den var blevet lidt mærkelig i flytningen gik det derud af... Jeg nåede 1,5 kjole.. Forleden da Josefine så på min stofbunke som stadig er ved at komme på plads i reolen f
Bad hun om en kjole i kitty stof og med æbler foroven... Pernille ville så have en hel æblekjole... Der var der ikke stof til så vi blev enige om det blomstrende istedet... Mon ikke de bliver klar til på søndag hvor jeg fylder år.. 

Idag af alle dage regner det... Og jeg skal i djurs sommerlandet med pigerne og min søsters børn... Nå regntøj på og mon så ikke det går alligevel...Her ligger de sammen med en tilsvarende kjole som jeg har kigget efter  undervejs... Lyserødt med lyserødt på :-) egentlig skulle man ikke sy inderbelægningen fast på det tilsatte rynkede stykke på maskine, men i hånden for at få et glat bærestykkke... Men det bliver ikke i den ombæring at jeg når til håndsyning...

7. august 2013

På min vej er der mange navne...

Når jeg kører på den smukkeste marguritrute fra Randers NV til Viborg ad den gamle landevej på kanten af Nørreådalen om morgenen hygger jeg mig gevaldigt med at se på vejnavne... det er da sjovt at forestille sig hvorfor de veje har fået deres navne- ikke sådan lige efter stedet, men efter hvad der var for aktivitet... et pramhus- jamen det må jo have sit navn fra pramdragerne som trak ting mod stømmen på åen..
og jordemordervej siger vel sig selv...


Når jeg kommer til Viborg er der straks rigtig mange vejnavne med tilknytning til domkirken og klosteret: Skt. den ene og den anden og Gunner Bisp osv... og til sidst er der jo også lige ham der Marsk Stig som man vel burde vide lidt om ?...  Kender du nogle sjove/ skæve vejnavne ?Note vedr. transporten af gods på Nørreåen.. hentet her på Viborg museums hjemmeside hvor man kan læse meget mere om Nørreådalen :-)


"Nørreåen som transportvej.

Nørreåen er doven. I dens ca. 40 km. lange forløb til Fladbro falder den kun ca. 3 m. Det rolige forløb gør den god som transportvej.

Pramfartens udgangspunkt var Randers Havn. Fra ”Tørvebryggen” vest for broen søgte prammene
op i Gudenåen og Nørreåen. Pramfarten rækker langt tilbage i tid. Vi ved, at nogle borgere i Randers allerede i 1400-årene blev omtalt som pramfolk, men om de på det tidspunkt kun besejlede
Gudenåen, har vi ikke efterretninger om. Springer vi frem til 1700-årene, har vi på de ældste kort
angivet enkelte ladepladser langs Nørreåen.
I begyndelsen af 1800-årene blev sejladsen på Nørreåen sat i system. Åen blev oprenset helt til
Ålemølle (Bruunshåb), og kongen befalede i 1813, at lodsejere langs åen skulle afstå den fornødne
jord til en trækkevej. Prammene fik fri passage ved broer og ålegårde. Nogle af broerne var dog vanskelige at sejle under.
I 1827 blev Vejrumbro derfor ombygget, i 1844 blev Skjern Bro forhøjet,
så prammene kunne passere med rejst mast, i 1860 blev Vejrumbro hævet på ny, i 1863 fik åløbet
en ny oprensning, så mindstedybet overalt var 3 fod, i 1865 forhøjedes Nybro og i 1869 Fladbro.

Nørreå-rederiet
Den øgede transport på åen blev især varetaget af et rederi, som fabrikant Johannes Iver Bruun på
Bruunshaab Klædefabrik stiftede i 1829 sammen med et par købmænd i Viborg. Købmændenes
interesser var at få korn transporteret til Randers Havn, fabrikanten hentede råvarer i Randers og
sendte færdigt klæde den modsatte vej til videre udskibning.

Pramme og ladepladser
Rederiets to første fartøjer, kågen ”Bruunshaab” og prammen ”Vestfareren”, blev snart suppleret
med yderligere to pramme. Også andre aktører begyndte kågfart på åen, efter at fabrikant Bruun
havde anlagt en mindre ladeplads ved Bruunshåb og bygget et større anlæg med kanal, Pramhus og
ladeplads ved Vibæk. Kun de mindre kåge kunne sejle helt til Bruunshåb, mens de større pramme
søgte op til Vibæk. Faciliteterne her vakte så stor opsigt, at prins Christian Frederik under et besøg i
Viborg i 1831 partout skulle ud og se ladepladsen.

Varerne
Rederiet sikrede fast rutefart på Nørreåen modsat tidligere tiders chartertrafik. De nye pramme, der
kunne laste mellem 130 og 150 tdr. korn, var overdækkede. Foruden korn og klæde fragtede pramfolkene også kul, tømmer, tørv og stykgods samt mursten. Den megen færdsel til Pramhuset medførte i 1855, at vejen til Vibæk måtte grundforbedres.
Jernbanen fra Langå til Viborg, som åbnede i 1863, blev en alvorlig trussel mod kågfarten. De næ-
ringsdrivende i Viborg foretrak toget, men enkelte kågførere fortsatte sejladsen, bl.a. med tegl og
tørv. Sandsynligvis gik de dog ikke højere op end Vejrumbro. Stigende kulpriser under første verdenskrig gav kågfarten en sidste opblomstring. Ældre folk langs åen husker dog, at en motordreven
kåg i første del af 1920’erne tøffede rundt med en pram på slæb. Kågen fragtede især teglsten fra de små teglværker, tørv fra moserne og tømmer fra Fussingøs skove samt okker fra okkerværket i Løvskal. "