Gå videre til hovedindholdet

Kolesterol or not ?


I sidste uge fik jeg taget et par blodprøver i forbindelse med den årlige kontrol af mit stofskifte. Jeg fik fjernet halvdelen af min skjoldbruskkirtel i juni 2010 på grund af en væskefyldt cyste på 109 gr..!! men udover en mindre bule på min hals var der ingen gener- og det har ikke påvirket stofskiftet hverken før eller efter.. men det skal selvfølgelig tjekkes - når jeg husker det- jeg lider af D-vitaminmangel- og som lægen sagde er der ingen grund til at blive ved med at kontrollere det- for jeg skal bare huske at spise d-vitaminerne...

Nå men så kunne vi jo også lige kontrollere kolesterol osv.. bare fordi at det kunne være godt at vide ikke sandt?
Og det er altså en lille smule for højt- jeg ved ikke hvilke deltal der er for høje. 
Jeg mener at der vist er forskel på godt og skidt kolesterol osv osv.. så sammen med at der indenfor kostgenren LCHF jo stilles kritiske spørgsmål til de almindelige offentlige kostråd er jeg vist nu ude i selv at ville læse lidt om kolesterol- ikke på sundhedstyrelsens hjemmeside og heller ikke hos apoteket- og heller ikke hos lægen- som jo alle SKAL sige det der er besluttet fra det offentlige DANMARK.. så nu er jeg gået igang med at kigge på hvad der ellers kan læses... og den her bog kunne måske være et sted at starte :-)

Nedenstående er hentet her..


Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt
Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt er en opfølger til Uffe Ravnskovs første bogKolesterol – myter og realiteter, men hvorKolesterol – myter og realiteter hovedsagelig tager sig af den tekniske side af sagen, påviserHvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt, hvordan det er lykkedes at overbevise hele verden om, at mættet fedt og højt kolesterol er farligt for sundheden.
Man har forvandlet hvidt til sort ved at ignorere alt, der har talt imod dette, ved at overdrive eller forvanske trivielle forskningsresultater eller ved at citere modstridende resultater på en måde, der har givet det indtryk, at de har støttet hypotesen. Man har undertrykt og latterliggjort kritiske forskere og publiceret manipulerede resulatater i videnskabelige tidsskrifter.
Den nye bog byder desuden på en opsummering af de mest indlysende argumenter i en relativ letlæst form samt præsenterer en lang række nyheder på området.
Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigtkommer det blandt andet frem, at et nyt kolesterolsænkende eksperiment har vist, at åreforkalkningen bliver værre, jo mere man sænker kolesterolet, at kolesteroltallet hos patienter med akut infarkt er lavere end normalt, og at infarktpatienter med de laveste kolesteroltal løber den største risiko for at dø de efterfølgende tre år.
Derudover afsløres det, at det hidtil største kolesterolsænkende eksperiment har vist, at man kan få diabetes hvis man sænker kolessterolet og at de medicinske tidsskrifter vrimler med artikler, hvor kendte forskere står som forfattere, men som i virkeligheden er skrevet af lægemiddelindustriens skyggeskribenter.
Uffe Ravnskov peger på, at 28 kosteksperter udpeget af WHO og FAO for nylig har publiceret en ny rapport, hvori de erklærer, at der ikke findes videnskabeligt bevis for, at mættet fedt er farligt, så opgøret med kolesterolhypotesen har aldrig været mere aktuelt end nu.
Uffe Ravnskov er læge fra Københavns Universitet i 1961. Han har i sin medinerkarriere fortrinsvist virket i Lund i Sverige blandt andet som docent ved nyreklinikken ved Lunds Universitet, hvor han erhvervede sin doktorgrad. Hans første bogKolesterol – myter og realiteter er udkommet på 6 sprog og er belønnet med flere priser. Ud over de to bøger har Uffe Ravnskov et stort antal videnskabelige artikler bag sig.
Bøger af samme forfatter:

Af Uffe Ravnskov

Kommentarer

 1. Jeg tænker i hvert fald at det er fint at læse alternative holdninger også - for at få et mere nuanceret billede af muligheder og konsekvenser. Så pøj pøj med læsning og læring! : )

  SvarSlet
 2. Nemt er det ikke. Og der er vist noget med, at man aldrig har kunnet vise en livreddende effekt af kolesterolsænkende medicin.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej jeg synes faktisk det var nemmere for 20 år siden, hvor alt fedt var noget skidt, mens stivelsen ikke stod for skud :-) og bare man byttede det hvide sukker ud med rørsukker så var man jo frelst ;-) Men jeg har dog erfaret at uden brød (også rugbrød..) til frokost så bliver jeg ikke sliksulten kl. 13.30...

   Slet
 3. Interessant indlæg :-)
  Jeg har tidligere skrevet om, at jeg havde fået konstateret for lavt stofskifte og at der sad en knude på skjoldbruskkirtlen. Nu er knuden fjernet sammen med halvdelen af kirtlen (1 oktober) og det er gået helt gnidningsfrit. Næste step er en blodprøve i december og en snak med overlægen i starten af januar for at finde ud af om dosis af Eltroxin stadig er korrekt.
  Jeg tager D-vitamin hver dag da jeg ligger lige på det laveste.
  Jeg spiser efter LCHF og har da også tænkt over det med kolesterol-tallet. Det kunne være, at jeg skulle få sat det på til analyse når jeg nu alligevel skal stikkes i :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Merete, er Eltroxin til stofskiftet? Som du nok kan se har jeg heldigvis ikke behov for det :-) Spændende hvad dit kolesterol siger når du nu spiser LCHF... for siden juli i år har jeg ikke sparet på fedtet- og er da spændt på om mit kolesterol stabiliseres når jeg har spist "renere" LCHF i længere tid.. (Jeg er dog ikke strict LCHF...- heller ikke der ;-))

   Slet
  2. Ja, Eltroxin er mod for lavt stofskifte. Jeg startede op på medicin tilbage i marts så det har ikke noget med operationen at gøre. Den venstre halvdel af skjoldbruskkirtlen hvor knuden også sad, var nærmest helt død. Det er en autoimmun sygdom hvor kroppen er gået til angreb på kirtlen og har taget livet af den så at sige. Heldigvis sad knuden på den halvdel der ikke fungerede, så mit stofskifte er formentlig ikke blevet lavere. Jeg er på laveste dosis Eltroxin.

   Slet
 4. Spændende bog, tak for den vinkel og uanset om man har fejlet et eller andet tror jeg det er klogt at tænke selv, leve fornuftigt og alsidigt og nyde livet mens vi har det:)
  Eva

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Genbrugsfund II

Kan det kaldes genbrug når tingene aldrig har været brugt? Ja jeg har i hvert fald fundet disse to kuglelamper i min fars depot. De lå i original indpakningen fra 1975 hvor vi flyttede.... Så hvor de skulle have hængt i min barndom vides ikke... Men Pernille ønsker sig grønne loftslamper og disse to er klar til at putte i fatningen og hænge op.... Måske en gang i løbet af idag, mens malingen tørrer på kommoden jeg skal til at grunde om lidt..

Projekttasker til salg: #dreamknitbag på instagram

Så kommer der lidt liv her på bloggen igen- lang pause og nu kommer jeg til at linke til Instagram hvor min konto er @keep_dream_knitting #dreamknitbag   på Instagram er der jeg viser de projekttasker jeg syer og sælger hvis nogen synes om dem. Skriv en pb på Instagram så finder vi ud af farver og størrelser osv. Lille model: Jeg laver en lille handy version jeg kalder for Knit'nwalk størrelsen som lige passer til at hænge over armen og med en strømpe eller hue i. Den er ca 13 bred, 8 dyb og 24-25 cm høj. Intro pris 75 kr :-) Pris 95 kr. Posen er uden lynlås så intet hænger i. Jeg syer taskerne i stof fra mit stoflager som hovedsageligt består af vintage og upcycklede stoffer som er købt i genbrug eller arvet fra familie og venner. Det sjove ved at sy taskerne er at sætte farverne sammen- og få det til at spille med de materialer jeg har på lager. Medium: Udover denne størrelse laver jeg også en lidt større model som nemt rummer A4 opskriften og et par nøgler garn

Dagens ord er et gajol ord....

  Og gajol er vi storforbruger af da ungerne hoster og jeg har ondt i halsen... Men mon ikke vi er halvt igennem det for Pernille var hjemme fra skole igår, men var frisk i morges og Josefine har taget en mega powernap fra kl. 19 til kl 9 i morges... Og jeg arbejde hjemmefra, når det skal være sådan så må vi lige hygge lidt i eftermiddag..