Det forjættede land: Alberta- en del af drømmen om Amerika!

Min farfar hed Mikael Mikkelsen Bisgaard, han var født i 1900, på en lille ejendom Tisetvej 110 nede ved Malling syd for Århus, ejet af hans far Jørgen Mikkelsen.  Min farfar som døde i 1972 havde en søster der hed Nikoline- hun var vist ældre og gift med onkel Fjeldbo. Han havde også en lillebror som hed Aksel- og det er ham historien her handler om.

Aksel blev født efter min farfar- så det var måske i 1902 ca..

Da 1. verdenskrig var ovre skulle Aksel aftjene sin værnepligt og det var ikke særlig tillokkende efter de rædsler Europa lige havde gennemlevet- jeg tror også militærtjenesten varede i flere år dengang og ikke kun 4 mdr som idag :-).

Der er i nabolaget nogle mennesker som fortæller ham om at der er gode muligheder i Alberta i Canada. Så det lød som et godt alternativ til militærtjenesten og vel sagtens også til at bo i utætte karlekamre ved siden af stalden og arbejde på landet uden udsigt til fod under eget bord- storebror skulle jo overtage gården.
Desværre for Aksel havde han allerede fået hjemve da han nåede til København hvorfra han skulle sejle.
Det var en lang sejltur og han var søsyg meget af vejen- og hvis min far og jeg slægter ham på, så var han meget søsyg.

Axel skrev hjem om at der var koldt i Amerika- ja han skrev overrasket at der var is på kalvetruget meget tidligt på året- altså vidste han ikke på forhånd at han var rejst til et andet klima end det danske- og han arbejdede jo nok på landet siden han vidste noget om at der var is på kalvenes vand-
Et halv år efter han var rejst derover døde han- af hjemve siger min far.

Vi talte om Axel og de andre i min fars familie i går- og det gik op for mig at "onklen" som var rejst og død i Amerika ikke var rejst til USA men til det kolde Canada- og at han sikkert er landet på prærien hvor der var masser af arbejde.  Myten om fars farbror Axel får nu lov at leve videre her- måske belyst lidt mere, men stadigvæk efterladende en masse ubesvarede spørgsmål- for jeg har altid syntes det var mærkeligt at man kunne dø af hjemve.

Kommentarer

 1. Årh sikke en tragisk historie - og alligevel fantastisk. Stakkels Axel. Tænk at have sådan en familiehistorie at fortælle - om flugt fra værnepligt og drømmen om et bedre liv.
  Tak fordi du deler.

  Lidt bonus-infor:
  Verdens 2. største land har flere forsk. klimazoner. Canada er et koldt land om vinteren - i hvert fald nordpå ;-) men til gengæld pænt varmt om sommeren, også i Alberta ;-) håber han nåede at få nogle af sommermånederne med også.
  /Liv, halv-agtig-canadier

  http://www.klimadebat.dk/klimaet-i-canada-r351.php

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih tak for bonus info Liv- og det er så vist det mest eksotiske fra mit ophav jeg kan præstere- ja ok hvor kommer min mosters mørke hår og meget brune øjne fra? Er der en bette kulsvier i det fjerne gemt i anerne? Måske jeg skal følge op på det- for de der anekdokter som man kun lytter til med et halvt øre ;-) er et eller andet sted meget gode at få med i bagagen også ..og jeg glemmer ret hurtigt detaljerne...

   Slet

Send en kommentar