Historien om Nordisk Tekstil... NT of Denmark

Jeg fandt lige dette på nettet om det firma der i sin tid producerede elefanterne og også stoffet fra mit foregående indlæg...


Historien om Nordisk Tekstil...
Nordisk Tekstil har rødder helt tilbage til 1874, hvor købmand Chr. Mogensen grundlagde et væveri i Odense med dampkraft og mekaniske vævestole.
Virksomheden ekspanderede kraftigt i slutningen af forrige århundrede og udgjorde sammen med M. K. Brandts Klædefabrik byens to største
tekstilfabrikker. Som følge af en fusion i 1902 med fabrikant Harery Dessaus væveri i Odense grundlagdes Mogensen og Dessaus væverier A/S med en aktiekapital på 1.000.000 kr.

Dette firma blev i 1955 overtaget af den daværende internationale sengetøjskoncern Nordisk Fjerfabrik A/S (NF), som videreførte firmaet, under navnet Nordisk Tekstil Væveri A/S. Overtagelsen skete blandt andet udfra ønsket om at kunne producere en del af de tekstiler, der anvendtes til NFs dyner og puder.

I de efterfølgende årtier oplevede Nordisk Tekstil Væveri en kraftig ekspansion. Blandt andet byggede man i 1973-74 et stort væveri i Middelfart.
Efter fusionen i 1980 med Nordisk Tekstiltryk A/S i Viby, og dette firmas konfektionsafdeling i Odder, omdannedes virksomheden til Nordisk Tekstil Væveri og Trykkeri A/S. Og det er det firma, som idag hedder Nordisk Tekstil A/S. Hele produktionsapparatet i Viby blev i de følgende år gradvist flyttet til Odense, men systuen forblev i Odder. Nordisk Fjerfabrik var hovedaktionær i Nordisk Tekstil A/S og blev i 1989 eneaktionær i virksomheden.

Nordisk Tekstil var således datterselskab i den verdensomspændende og danskejede koncern Nordisk Fjerfabrik A/S, som stammer helt tilbage fra 1902. Koncernen bestod i slutningen af 1980¹erne af 56 selskaber med i alt cirka 4500 ansatte. Heraf var omkring 400 personer ansat hos Nordisk Tekstil.

Nordisk Fjerfabrik A/S gik i betalingsstandsning i november 1990 og blev erklæret konkurs i marts 1991.

Som et af de få selskaber, besluttede kreditorerne efter krakket at bevare Nordisk Tekstil A/S, da forretningsgrundlaget i denne virksomhed var iorden. Nordisk Tekstil A/S videreførtes i to år af kapitalinteresserne bag boet, primært Jyske Bank og Den Danske Bank.

Nordisk Tekstil A/S blev i 1992 udnævnt til ³grøn virksomhed² af Odense Kommune, efter at CowiConsult havde gennemført en miljøteknisk undersøgelse.

Nordisk Tekstil A/S har også kvalitetsdeklarationer fra Dansk Varefakta Nævn, samt Allergi- og Astmaforbundet. Desuden har virksomheden opnået godkendelse tiil at anvende økotex-mærkningen.

I 1993 blev Nordisk Tekstil A/S overtaget af Gorigruppen af 1902 A/S og blev således et datterselskab i denne gruppe. Det blev besluttet at nedlægge produktionen af metervarer til dyner og puder, samt produktionen metervarer til konfektionsindustrien. Nordisk Tekstil A/S koncentrerede sig herefter udelukkende om fremstilling af boligtekstiler.

I 1995 blev Nordisk Tekstil A/S overtaget af to investeringsselskaber A/S af 1. maj 1916 og Høje Sandberg Invest. Efter nogle turbulente år får NordiskTekstil A/S nu ro til at manifestere sig i markedet og fokusere på spidskompetencerne.

I 2006 lukkes al produktion og konfektionering i Danmark ned, og
funktionerne flyttes til udlandet. Nordisk Tekstil A/S er nu et design- og handelsselskab med primære markeder i Danmark og Skandinavien.

I 2011 overtages Nordisk Tekstil A/S af Arctic A/S og flytter til
Middelfart.

Kommentarer

Populære indlæg