at tænde lys

Lars Lilholt synger om det:
At tænde lys for hinanden- og iaften markerer vi med lys i vinduet at Danmark er et frit land. Det glemmer jeg af og til i hverdagens gøremål... men sidste lørdag var manden og jeg i biografen og se Hvidstengruppen. Den er god- jeg vidste ikke at det var AnneGrete Bjarup Riis der var instruktør og er overrasket over at hun viser en eftertænksom side :-)

Men det jeg fik med fra filmen var at helt almindelige mennesker vælger at gøre noget mod overmagten- de er ikke helte  eller store patrioter- men grundet omstændighederne er de der hvor de kan give en hånd med og gøre noget for demokratiet.
De har flere muligheder for at stå af og holde op - og som filmen skildrer det så er det ret tilfældigt at det netop er disse mennesker der hjælper modstandsfolkene. I starten regner de ikke med at det de gør er ret farligt. Men til sidst ved de godt at de kan få dødstraf for at hjælpe med at få Danmark tilbage som et frit land.


Hvad mon jeg ville gøre hvis det var mig. Der står ikke tyskere idag og vil ændre vores samfund. Er det den samme sag de danske soldater kæmper for i udlandet i disse år ?- faktisk har vi snart haft soldater ude i farlige missioner i 20 år- det er meget.
Hjælper det i praksis?- eller er det et statement der viser hvordan vi i danmark ønsker at verden skal agere ifht håndhævelse af demokratiet.

Nå men iaften gør vi noget: Vi tænder vi lys, når vi husker det- og tænker på hvad der skete for en menneskealder siden- 67 år  er der gået siden befrielsen.... så lige nu er det det vi kan gøre-
Tænder du lys, både i vinduet og for andre?
Kommentarer